Всички Аптеки & Лаборатории в едната ти ръка!

Ползи

Help2Go Feature ImageSmall IconSmall IconSmall IconSmall IconSmall IconSmall IconSmall IconSmall IconSmall IconSmall IconSmall Icon

Локализиране

Локализиране на най-близките аптеки и наличността на желания препарат в тях. Сравнение и степенуване на цените на препаратите в аптеките

Информация

Информация с пълните листовки на всички лекарствени и козметични продукти Reminder /напомняне/ кога, кое лекарство да бъде приемано

Плащане

Заявка за плащане и взимане от място, както и онлайн плащане

Доставка

Доставка, за 45 минути в градовете и 48 часа дори до отдалечени места, в радиус от повече от 400 км от най-близката аптека.

Видео

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ НАС

Безплатно

Безплатно мобилно приложение за iOS и Android

Време

Спестява време в търсене на даден препарат, намирането му на най-добрата цена, както и реденето на опашки

Онлайн

Онлайн плащане и доставка, в улеснение на карантинирани, трудно-подвижни или твърде ангажирани в ежедневието си хора

Help2Go Why Chose Image ScreenshortHelp2Go Why Chose Image Screenshort

ПРИЛОЖЕНИЕТО

ОТЗИВИ

Живея от 12г в чужбина. Изключително се радвам, че разбрах за това приложение, защото вече не се налага да изпращам пари по сметки на родителите си за лекарства, а просто им поръчвам това, от което имат нужда, плащам онлайн и те просто отиват да си го вземат.

Г. Петрова - потребител

Вече зная всички аптеки около мен и мога да видя, в коя от тях това, което търся е налично и къде е на най-добрата цена. Супер е!

И. Александрова - потребител

Благодарение на това приложение спестявам много време в онлайн търсене, къде желания от мен продукт в момента е на промоция, за да си го закупя.

Н. Иванов - потребител

Thumb
Thumb
Thumb

Свали сега

Help2Go е приложение за онлайн доставка на лекарства, което ви позволява да закупите онлайн здравни продукти и медицинско оборудване, също можете да резервирате диагностични тестове онлайн от удобството на вашия дом.

Help2Go App Screenshort

Въпроси?

Какво е Help2Go?
Help2Goдоставя огромно разнообразие от фармацевтични продукти директно до Вашата врата. С Help2Go пациентите имат бърз и лесен начин да си набавят необходимите медикамети онлайн или да се посъветват със специалист - почти навсякъде и по всяко време.
Аптека ли е Help2Go?
Не , Help2Go  е онлайн платформа за покупка и доставка на лекарства. Свързва ви с местната аптека или регистриран доставчик на лекарства за продуктите, които сте избрали.
Как мога да се свържа с Help2Go?
Винаги можете да използвате чата в приложението, да ни пишете на support@help2goo.comили да се обадите на +359 879 059000.
По кое време доставя Help2Go?
В момента разработваме собствена услуга за бързо доставяне на поръчките Ви. До тогава работим с партньори като Спиди и Глово и гарантираме доставка в рамките на 24 часа.
Защо да партнирам с Help2Go?
Защото ще разширите възможностите си чрез голямата ни клиентската база. Обработката и операциите на поръчки стават лесни за Вас чрез нашата платформа, а изкуственят интелект  вграден в нея помага на клиентите да намерят бързо и лесно всеки продукт.
Защо да избера Help2Go?
Защото намира най-изгодното предложение за желания от Вас продукт, в най-близката аптека и Ви дава информация за него, включително дали е наличен. Можете да поръчате нужните лекарствени или козметични продукти за всеки адрес в страната. Освен това, нашето приложение ще Ви напомня да приемате лекартвото си навреме.
Мога ли да си поръчам лекарства по рецепта?
В момента чрез приложението можете да поръчате само продукти, за които несе изисква рецепта. С въвеждането на електронни рецепти в крач на 2021-ва година, започнахме работа по интегрирането им, за да можем максимално бързо да осигурим въможността да бъдат изпълнявани онлайн.
Мога ли да върна продукти от поръчката?
Обработени и доставени поръчки могат да бъдат върнати, ако не е нарушен външния им вид, опаковката е запазена и са върнати по валидни причини. Имайте предвид, че определени фармацавтични продукти не могат да бъдат върнати по хигиенни причини. Повече може да прочетете в нашите условия за ползване. В случай, че се налага връщане или замяна моля обадете се на +359 879 059000.
Как мога да направя оплакване за поръчка?
Ако сте недоволни от получената поръчка моля свържете се с нас на +359 879 059000, support@help2goo.com или през чата в приложението. Ще се свържем с Вас максимално бързо.
Как да поръчам за детето си?
С цел да предпазим децата и подрастващите, през приложението могат да правят поръчки само възрастни- съответно необходимо е родител или настойник на детето да въведе информацията си в Help2Go. Доставката също може да бъде осъществена само при валидни адрес, телефонен номер и име на пълнолетен човек - родител или настойник на детео. Запазваме правото си за проверка на възрастта на получателя на медикаментите при доставка.
Как се прави поръчка с Help2Go?
След като свалите приложението, изберете желаните продукти и ги добавете в кошницата си. Когато отидете на секция 'Кошница' ще може да промените количествата, които сте поръчали. Избирате адрес (или въвеждате нов), на който да бъде доставена поръчката. Може да изберете и опция 'Вземане от място', за да отидете до аптеката и получите подготвената си поръчка. Може да изберете как да се оформи поръчката Ви - Help2Go подбира продуктите Ви на база най-ниска цена, най-голяма наличност или най-близка до Вас аптека. Имайте предвид, че ограничена наличност на дадени продукти (обозначени в жълто) може да забави доставката. Не пропускайте да приложите различните отстъпки, които Ви се полагат на база конкретната поръчка. Накря изберете метод на плащане и натиснете 'Поръчай'. Поръчката Ви ще бъде обработена максимално бързо.
Има ли оскъпяване на продуктите при поръчка през приложението?
Help2Go доставя Вашите продукти без да добавя каквито и да е допълнителни разходи при доставката. Въпреки това, някои партньорски аптеки могат да имат допълнителни такси за обработка на поръчките.
Има ли ограничение колко продукта мога да поръчам?
По принцип може да поръчате необходимото Ви количество, стига да е налично. В някои случаи, обаче при определени продукти, може да има ограничения по медецински причини (например болкоуспокояващи медикаменти).
Мога ли да намеря продукт, ако знам баркода му?
Търсенето по баркод е възможно в Help2Go - просто го сканирайте. Баркодът идентифицира продукта и може да бъде намерен на опаковката. Ако търсите по него ще сте сигурни, че поръчвате същия продукт, което за лекарства е много важно.
До къде доставя Help2Go?
Тъй като работим със Спиди, можем да доставим Вашата поръчка навсякъде в България в рамките на 24 часа. В различните градове работим с различни куриери, така че е възможна и по-бърза доставка в рамките на часове.
Кой може да направи поръчка с Help2Go?
Всеки пълнолетен човек, който може да предостави личен адрес (за доставка) и телефон може да поръча с Help2Go.
В поръчката ми има липсващ(и) продукт(и). С кого да се свържа?
Извиняваме се за неудобството! Ако Вашата поръчка е сгрешена, моля свържете се с нас на +359 879 059000, support@help2goo.com или през чата в приложението. Ще се свържем с Вас максимално бързо, за да оправим недоразумението.
Мога ли да взема поръчката си на място от аптеката?
Най-отгоре на екрана 'Кошница' можете да изберете 'Вземане от място'. Когато поръчката Ви се обработи и стане готова, ще получите известие през приложението на Вашето мобилно устройство. Моля, уверете се, че адресът на аптеката, от която ще вземете поръчката си, Ви е удобен - понякога, за да избере най-добра цена или най-голяма наличност на продукти от поръчката Ви, Help2Go може да поръча от аптека, която е далеч от Вас!
Колко време отнема доставката на дадена поръчка?
В момента разработваме собствена услуга за бързо доставяне на поръчките Ви. До тогава работим с куриери - партньори, съответно стандартната доставка е в рамките на 24 часа, като в различни региони е възможна и по-бърза такава. Моля, имайте предвид, че евентуална ограничена наличност на продукти в поръчката Ви, може да забави доставката.
Какво се случва, ако доставчикът не намери адреса ми?
Ако доставчикът има проблем с намирането на адреса Ви, ще Ви потърси по телефона за допълнително уточняване.
Има ли оскъпяване заради доставката?
Help2Go не добавя такси върху цените на доставчиците- заплащате единствено тяхната цена. Някои партньорски аптеки предоставят безплатна доставка като отстъпка, ако поръчката Ви надвиши определена сума.
Мога ли да поръчам без регистрация?
За да направите поръчка с Help2Go е необходимо да завършите Вашата регистрация.
Как мога да сменя e-mail адреса си?
В менюто 'Профил' >'Вашето име', може да смените e-mail адреса си, името и пола си, на база на който се препоръчват продукти.Тъй като използваме телефонния Ви номер за идентификация и сигурност при поръчването на лекарства, смяната му не е възможна.
Защо е необходим телефонният ми номер за регистрация?
Използваме телефонния Ви номер за идентификация и сигурност при поръчването на лекарства, за да предотвратим злоупотреби. Не използваме телефонния Ви номер за рекламни или каквито и да е било други дейности и не го предоставяме на трети страни.
Как мога да изтрия профила си?
Моля, свържете се с нас на support@help2goo.com, +359 879 059000 или използвайте чата в приложението. Веднага ще изтрием данните Ви.
Как да се регистрирам?
Приложението ще поиска регистрация, веднага щом искате да направите първата си поръчка.
Гарантирана ли е конфиденциалността ми?
Help2Go е администратор на лични данни по смисъла на Регламент (ЕС) 2016/679. При обработването на лични данни Help2Go спазва всички принципи, свързани с обработването съгласно чл.5, параграф 1 от Регламента. Повече може да прочетете в нашите условия за ползване.
Какви данни са необходими за регистрация в Help2Go?
За да можем да се свържем с Вас и да сме полезни в случаи на затруднения с поръчката Ви, при регистрация Ви молим да споделите името, e-mail адреса и телефонния си номер. За да можем да осъществим доставката, нашите партньори куриери имат нужда и от адреса Ви. Също така, при регистарция се съгласявате с нашите условия за ползване. И разбира се, за да можете да платите дистанционно се нуждаем от данни за плащане, които не се съхраняват от Help2Go.
Защо трябва да се регистрирам, за да ползвам приложението?
За да можем да се свържем с Вас и да сме полезни в случаи на затруднения с поръчката Ви, са ни необходими името, e-mail адреса и телефонния Ви номер. За да можем да осъществим доставката, нашите партньори куриери имат нужда и от адреса Ви. Също така, при регистарция се съгласявате с нашите условия за ползване.
Как са защитени данните ми?
За повече информация относно Вашите данни и как се използват от Help2Go прочетете условия за ползване.
За какво използвате данните ми?
Данните Ви се събират единствено, за да Ви осигурим безпроблемно и ползотворно използванена Help2Go.
С кого мога да се посъветвам относно даден фармацевтичен продукт?
Медицински въпроси, както и такива свързани с конкретни продукти, могат да бъдат отговорени само от специалисти фармацевти. Може да намерите информация за връзка с избраната аптека на екрана 'Кошница'. За всички останали въпроси, моля свържете се с нас на +359 879 059000, support@help2goo.com или през чата в приложението.
Какви са вариантите за плащане?
Можете да платите с карта или в брой, при получаване / вземане на поръчката. Help2Go използва международна платформа за плащания (Stripe), която гарантира сигурността и конфиденциалността на данните от картата Ви. Help2Go няма достъп до тях и не ги съхранява никъде.